همین پنجشنبه گذشته بود که مارک زاکربرگ اعلام کرد که دیگه اسم شرکت مادری که Facebook Inc بود و فیسبوک، اینستاگرام و واتسآپ متعلق به اون هستن و همچنین صاحب برند واقعیت مجازی Oculus رو به متا پلتفرمز Meta Platforms Inc تغییر میده. توی یه پرزنتیشن ۹۰ دقیقهای مارک زاکربرگ با توجه به داشتن اینستاگرام و واتساپ گفت که نام فیسبوک نشاندهنده کمپانی ما بعنوان یک واحد نیست. و در آیندهای نزدیک شما نیاز ندارید از فیسبوک استفاده کنید تا قادر به استفاده از سایر سرویسهای ما باشید.
این حرکت متا یا همون فیسبوک خودمون اراده قوی مارک زاکربرگ رو برای تحقق متاورس نشون میده. زاکربرگ همچنین گفت ما اول متاورسیم نه اول فیسبوک. نسل جدیدی از اینترنت که بر پایه واقعیت مجازی بنا شده. بجایی که از مرورگرمون استفاده کنیم یا آنلاین به هم پیام بدیم و ویدئوکال کنیم، یجورایی حس میکنیم انگار بصورت فیزیکی توی اینترنتیم و به نمونه مجازی دوستامون سر میزنیم، فروشگاههایی رو که دوست داریم میبینیم و به هر جا که دلمون میخواد میریم انگار که اونجاییم.
متاورس چی هست؟
متاورس هنوز بصورت واقعی وجود نداره البته هنوز. ایده این سبک از دنیای مجازی از سال ۱۹۹۲ بر اساس رمان سقوط برف به نوشته نیل استفنسون سر زبونها افتاد. و خیلی در موردش بحثهای زیادی بپا شد. یک دنیای واقعیت مجازی کامل، این ایده با فیلمهایی مانند ماتریکس و چیزهای پیچیدهتر به تمام دنیا معرفی شد و بحثهای طولانی و عمیقی رو شروع کرد. توی این دنیاها هر چیز در دنیای واقعی یک نمونه مجازی هم داره و این دنیای مجازی یک دنیای کامله.
توی متاورس شما میتونید مدرسه برید، سر کار برید، بازی و ورزش کنید، برید کنسرت و بازی تیم محبوب ورزشیتون رو ببینید و یا حتی برید کتابفروشی و توی قفسه دنبال کتاب بگردید. و همه این کارا رو بدون اینکه خونتون رو ترک کنید میتونید انجام بدید. اگر اینترنت رو یه فضای دو بعدی در نظر بگیریم که شامل تصویر و متن هست، متاورس رو یه فضای سهبعدی با انواع و اقسام سنسورها در نظر بگیرید.
در حال حاضر، نمونههای تقریبا مشابهی از متاورس مثل Topia و پلتفرم واقعیت مجازی AltspaceVR. همینطور بازیهای مثل Fortnite و Roblox بیشترین آمادگی و زیرساخت رو برای پیوستن به متاورس رو دارن. در حال حاضر تو این پلتفرمها کاربرا توی برنامههای زنده شرکت میکنن و با دوستاشون از طریق آواتارشون ارتباط میگیرن و حتی از برندای مختلف تو فروشگاهاش میتونن خرید کنن. ولی هیچکدوم از اینها حتی نزدیک به چیزی که فیسبوک و مارک زاکربرگ توی نظرشون هست نزدیکم نیست و اونها یه دنیال مجازی کامل رو تصور میکنن. متاورس قرار از دنیای واقعی غیر قابل تفکیک باشه و این حتی یه مقدار موضوع رو ترسناک هم میکنه. مدیرعامل Epic Gamesتوی یه سخنرانی توی سال ۲۰۱۶ گفت که ” متاورس قدرتمندتر و فراگیرتر از تصور خواهد بود.”
کیا قرار متاورس رو بسازن
متاورس هنوز سالها یا دههها با ایجاد شدن فاصله داره. ولی پیشرفت چشمگیر تکنولوژی و برنامههای پیش روی بسیاری از شرکتهای معتبر ساخت متاورس غیر قابل اجنتناب شده. حالا اینکه کی اون رو بساز خیلی مهم میشه. اینترنت امروزی توسط دانشمندان و با سرمایهگذاریهای دولتها بعنوان یک پلتفرم آزاد برای اشتراک اطلاعات ساخته شده. ولی شرکتهایی مثل فیسبوک و بقیه شاید متاورس رو برای خودشون بسازن و یا حتی شاید صاحب اون بشن.
حالا توی این اوضاع فیسبوک با تغییر نامش به متا مصمم بودن خودش رو برای رقم زدن متاورس در آینده نزدیک برداشته.