انفجار باتری گوشی؟! حتماً با خودتان می گویید مگر ممکن است گوشی های هوشمند امروزی منفجر شوند!؟ بله منفجر شدن گوشی های هوشمند این روزها چندان متداول نیست، با این حال هر از گاهی اخبار مربوط به آنها منتشر میشود. تابستان سال 1400 بود که خبری با این مضمون در رسانه ها سر و صدای زیادی به پا کرد: آتش گرفتن موبایل سامسونگ (گلکسی A21 سامسونگ) باعث تخلیه فوری هواپیمای خطوط آلاسکا شد!
اما چرا این اتفاق می افتد و برای جلوگیری از آن چه کاری می توانید انجام دهید؟ دلایل متعددی برای وقوع چنین حادثه ای وجود دارد، با این حال احتمال انفجار باتری گوشی شما بسیار اندک است. چراکه تولیدکنندگان اسمارت فون ها برای مخدوش نشدن تصویر برندشان و همچنین راضی نگه داشتن مشتریان شان تمام تلاش شان برای جلوگیری از وقوع چنین حوادثی است.
همین ابتدای امر باید بگوییم که اگر دلیل انفجار باتری گوشی به علت نامرغوب بودن سخت افزار دستگاه باشد، کار زیادی نمی شود انجام داد! تنها راه چاره این است که در هنگام خرید موبایل و صد البته خرید شارژر گوشی دقت زیادی به خرج بدهید.
در صورت مرغوب بودن گوشی، رعایت این نکات ممکن است به جلوگیری از دود شدن گوشی شما کمک کند. در این مطلب از لیپک، درباره برخی از دلایل منفجر شدن تلفن همراه و نکاتی در مورد اینکه چگونه کاربران می توانند از وقوع آن جلوگیری کنند، بحث خواهیم کرد.
فهرست مطالب
چرا گوشی های هوشمند منفجر می شوند؟
دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است یک گوشی هوشمند آتش بگیرد یا منفجر شود. تقریباً غالب اوقات این دلایل به باتری دستگاه مربوط می شود.
دستگاه های تلفن همراه مدرن با باتری های لیتیوم یونی تغذیه می شوند که حاوی تعادل دقیق الکترودهای مثبت و منفی هستند تا امکان شارژ مجدد را فراهم کنند. هنگامی که مشکلی پیش بیاید، اجزای داخلی باتری می توانند خراب شوند و واکنش فراری ایجاد کنند که می تواند منجر به آتش سوزی شود.
این امر ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد، اما شایع ترین دلیل آن، گرمای بیش از حد است. اگر باتری در حال شارژ باشد یا پردازنده بیش از حد کار کند، خیلی سریع داغ می شود و این داغ شدن می تواند ترکیب شیمیایی اجزای گوشی را خراب کند. در باتری ها، یک واکنش زنجیره ای به نام فرار حرارتی (thermal runaway) می تواند باعث شود باتری، گرمای بیشتری تولید کند و در نهایت آتش بگیرد یا منفجر شود.
دلیل داغ شدن بیش از حد گوشی شما متفاوت خواهد بود. آسیب فیزیکی مثل افتادن گوشی می تواند عملکرد داخلی باتری را مختل کند. همچنین رها کردن تلفن برای مدت طولانی زیر نور خورشید، بدافزاری که بیش از حد بر روی CPU کار می کند، یا خرابی شارژ می تواند باعث اتصال کوتاه در دستگاه شود.
ممکن هم است چیزی خارج از کنترل مستقیم شما باشد. باتری ها با گذشت زمان تحلیل می روند. بنابراین اگر یک دستگاه برای چندین سال استفاده شده باشد، ممکن است اجزای داخلی از بین بروند و این امر منجر به تورم و گرم شدن بیش از حد می شود. وجود یک مشکل در تولید گوشی هم می تواند دلیل انفجار باتری گوشی باشد که واقعاً نمی توان آن را توضیح داد.
علائم هشدار دهنده ترکیدگی باتری گوشی
ممکن است اعلان یا اخطاری مبنی بر انفجار باتری گوشی دریافت نکنید! اما اگر صدای خش خش یا ترکیدن یا بوی پلاستیک یا مواد شیمیایی در حال سوختن را شنیدید، ممکن است باتری گوشی شما آسیب دیده و در آستانه انفجار باشد. بدیهی است که در این حالت نباید صورت خود را نزدیک آن قرار دهید. همچنین مراقب گرمای بیش از حدی باشید که هنگام در دست گرفتن گوشی حس می کنید، به خصوص هنگام شارژ! در این صورت، فورا آن را از برق بکشید.
یکی دیگر از علائم هشدار دهنده اصلی انفجار باتری گوشی، متورم شدن باتری است. تورم باتری گوشی زمانی اتفاق می افتد که باتری آسیب دیده باشد یا اجزای داخلی آن خراب شده باشند. پس توصیه می کنیم مراقب هرگونه تغییر در شکل دستگاه خود از جمله صفحه بیرون زده، درز بزرگ شده یا شاسی گشاد باشید. این تغییر شکل ها ممکن است باعث شود گوشی دیگر روی سطح صاف قرار نگیرد.
اکثر تلفن های هوشمند مدرن دیگر به شما اجازه نمی دهند باتری آنها را خارج کنید. بنابراین اگر در این گونه موارد نگران دستگاه خود هستید، آن را خاموش کرده و فوراً به یک خدمات موبایلی مراجعه نمایید.
8 دلیل متداول برای منفجر شدن گوشی های های هوشمند
گوشی های هوشمند، هر چقدر هم که با کیفیت باشند در معرض انفجار باتری گوشی هستند. هرازگاهی گزارش هایی از آتش گرفتن یا ترکیدن تلفن، صرف نظر از سازنده آن می شنویم. حتی در برخی موارد این حادثه جان کاربران را گرفته است. اما چرا باتری گوشی منفجر میشود؟
برخی از دلایل متداول ترکیدن باتری گوشی عبارتند از:
1- نقص در هنگام ساخت و تولید (Manufacturing defect) h4
وجود نقص در هنگام ساخت و تولید دلیل اصلی منفجر شدن باتری اسمارت فون ها است. باتری لیتیوم یونی که گوشی را تغذیه می کند باید قبل از ارسال به درستی تست شود. یک قطعه اشتباه یا نقص فنی در خط مونتاژ می تواند باعث خرابی باتری و در نتیجه منفجر شدن آن شود.
این مشکل معمولاً زمانی اتفاق می افتد که سلولهای داخل باتری به دلیل گرمای خارجی، شارژ بیش از حد، آسیب یا تولید ضعیف به دمای بحرانی می رسند. این امر منجر به فرار حرارتی می شود. اعتقاد بر این است که باتری های ارزان تر، شانس بیشتری برای اتصال کوتاه دارند.
2- آسیب فیزیکی به باتری (Physical damage to the battery)
دلیل دوم انفجار باتری گوشی، وضعیت فیزیکی باتری است. در مواقعی که گوشی از یک ارتفاع به زمین بیفتد، ممکن است به باتری آسیب برساند. این کار می تواند ساختار مکانیکی یا شیمیایی داخلی باتری را تغییر دهد و در نتیجه منجر به اتصال کوتاه، گرم شدن بیش از حد و موارد دیگر شود.
هنگامی که باتری آسیب می بیند، اغلب متورم می شود که دلیل کافی برای دور انداختن آن و خرید باتری جدید است. در گوشیهای هوشمند امروزی، می توانید با نگاه دقیق به پنل پشتی، تورم را تشخیص دهید. اگر باتری گوشی تان متورم شده، وقت خود را تلف نکنید و برای تعویض به یکی از مرکز خدمات رسانی موبایل بروید.
3- استفاده از شارژرهای شخص ثالث (Using third-party chargers)
استفاده از شارژرهای شخص ثالث یک اشتباه رایج است که اکثر ما مرتکب آن می شویم. شارژ کردن تلفن همراه غیر از شارژر اصلی گوشی می تواند خطرناک باشد. شارژرهای شخص ثالث اغلب فاقد مشخصات مورد نیاز گوشی هستند.
در حالی که ممکن است یکسان و شبیه به هم به نظر برسند، شارژرهای ارزان قیمت یا تأیید نشده می توانند گوشی را بیش از حد گرم کنند. آنها همچنین می توانند به اجزای داخلی آسیب برسانند و منجر به ایجاد حباب یا اتصالی در باتری گوشی شما شوند.
4- شارژ شبانه (Overnight charging)
به غیر از آسیب یا استفاده از شارژرهای شخص ثالث، دلایل دیگری نیز برای انفجار باتری گوشی وجود دارد. مهمترین دلیلی اینکه چرا باتری گوشی بیش از حد گرم می شود، شارژ مداوم در طول شب است. بسیاری از ما این عادت را داریم که هنگام خواب، گوشی را در حالت شارژ قرار دهیم. این امر به باتری آسیب وارد می کند، زیرا شارژ بیش از حد آن می تواند منجر به گرم شدن بیش از حد، شارژ بیش از حد (اورشارژ)، اتصال کوتاه و گاهی اوقات انفجار شود.
در حال حاضر بسیاری از گوشی های هوشمند دارای تراشه ای هستند که جریان برق را در زمانی که سطح شارژ باتری به 100 درصد می رسد، متوقف می کنند. با این حال هنوز تعداد انگشت شماری از گوشی های مقرون به صرفه وجود دارند که فاقد این ویژگی هستند. به همین دلیل است که شما گزارش هایی مبنی بر ترکیدن گوشی در حالی که کاربر خواب بوده است را می شنوید.
5- اضافه بار پردازنده (Processor overload)
پردازنده همچنین می تواند به گرم شدن طبیعی تلفن شما کمک کند. چیپست ها، حتی قدرتمندترین شان، در حین اجرای چند کار با همدیگر و اجرای برنامه هایی با گرافیک سنگین مانند PUBG، با مشکلات حرارتی روبرو می شوند. برای مقابله با این موضوع، تولید کننده اصلی تجهیزات گوشی شروع به اضافه کردن ویژگی قفل حرارتی یا خمیر حرارتی کرده اند تا گرمای گوشی را کنترل کند. اما در بسیاری از موارد این اتفاق نمی افتد، قفل حرارتی از کار می افتد و گوشی منفجر می شود.
6- رها کردن گوشی در ماشین داغ، زیر نور مستقیم خورشید و غیره (Phone left in the car, in direct sunlight, etc)
گرمای بیش از حد می تواند باتری گوشی را خراب کند. سلول ها کمی ناپایدار می شوند، تجزیه گرمازا را از دست می دهند و گازهایی مانند اکسیژن و دی اکسید کربن تولید می کنند. این گازها می توانند باعث متورم شدن باتری، به خطر افتادن ساختار آن و در نهایت منفجر شدن باتری شوند. بنابراین توصیه می شود گوشی را در ماشین داغ رها نکنید و آن را برای مدت طولانی زیر نور مستقیم خورشید قرار ندهید.
7- تماس باتری با آب (Battery coming in contact with water)
انفجار باتری گوشی به دلیل رخنه کردن آب آن زمانی رایج بود که گوشی ها ضد آب نبودند. این روزها حتی مقرون به صرفه ترین گوشی های موجود در بازار حداقل دارای پوشش مقاوم در برابر پاشش آب هستند که آب را تا جایی که می توانند از باتری دور نگه می دارند.
با این حال اگر هنوز هم می خواهید به صورت تجربی این موضوع را لمس کنید، یک باتری سوراخ شده که به آب اجازه ورود به داخل گوشی را می دهد را داخل یک گوشی هوشمند ارزان قیمت بیندازید، بقیه ماجرا را خودتان می توانید حدس بزنید.
8- آسیب ایجاد شده از طرف مشتری (Customer-induced damage)
همچنین مواردی از انفجار باتری گوشی های هوشمند به دلیل آسیب های ناشی از جانب مشتری وجود داشته است. یکی از این گونه اتفاقات با Realme 5 رخ داد که ظاهراً در حالی که کاربر در حال سوار شدن به موتور سیکلت خود بود، گوشی او منفجر شد. این شرکت پس از بررسی، ادعا کرد که گوشی به دلیل نیروهای خارجی که باعث سوراخ شدن باتری و آسیب دیدن مادربرد شده، آسیب دیده است. بنابراین از هر گونه آسیب و صدمه به اجزای گوشی خودتان خودداری کنید.
برای جلوگیری از انفجار باتری تلفن چه کاری می توانید انجام دهید؟
آیا می توان از انفجار گوشی هوشمند جلوگیری کرد؟ اگرچه اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کاهش فشاری که ممکن است بر روی باتری گوشی خود وارد شود، انجام دهید، اما اگر مشکل یک نقص تولیدی یا ضعیف بودن منبع تغذیه طبیعی باشد، کار زیادی نمی توانید انجام دهید.
باتری ها باید به شدت برای قطعات معیوب آزمایش شوند، اما واحدهای ارزان قیمت ممکن است دارای عیوب و مشکلاتی باشند که باعث داغ شدن بیش از حد گوشی شود. متأسفانه هیچ راه حل سریعی در مورد ساخت باتری نامرغوب وجود ندارد. با این حال، چندین باید و نباید وجود دارد که ممکن است به شما در حفظ سلامت دستگاه و جلوگیری از آتش سوزی کمک کند.
یک کیس یا قاب گوشی بگیرید (Get a Phone Case)
اگرچه معمول نیست که افتادن گوشی روی زمین بتواند به باتری آسیب برساند، با این حال موارد معدودی وجود داشته که پس از اینکه گوشی به طور تصادفی از پیشخوان آشپزخانه یا جاهای دیگر به زمین افتاد، بوی شیمیایی در فضای اطراف منتشر شد و چند دقیقه بعد، آتش گرفت.
قرار نیست هر تلفنی پس از سقوط آتش بگیرد، اما یکی از راه های محافظت از اجزای داخلی دستگاه این است که آن را داخل یک قاب گوشی بیندازید، ترجیحاً قابی باشد که لبه های دور گوشی را نیز بپوشاند. این قاب ها مانند گذشته گران نیستند و حتی ارزان ترین آنها محافظت بیشتری از هیچ چیز ارائه می دهند. پس دیگر هیچ بهانه ای برای داشتن یک گوشی بدون قاب گوشی وجود ندارد.
از دماهای شدید اجتناب کنید (Avoid Extreme Temperatures)
احتمالاً می دانید که گرما بدترین دشمن تلفن شما است، اما در مورد سرما چطور؟ باتری تلفن شما برای کار در محدوده دمایی معینی – بین 32 تا 95 درجه فارنهایت – بهینه شده است . قرار دادن منظم باتری در شرایط سخت می تواند به اجزای داخلی آسیب برساند و باعث آسیب طولانی مدت آن شود.
این بدان معناست که باید از قرار دادن دستگاه خود در معرض نور مستقیم خورشید یا بالای رادیاتور داغ برای مدت طولانی به خصوص هنگام شارژ، خودداری کنید. همچنین باید تا حد امکان از قرار دادن گوشی تان در دماهای سرد نیز خودداری کنید. برخی از افراد باتری تازه گوشی خود را داخل فریزر قرار می دهند! (آیا شما هم جزو افرادی هستید که به این افسانه اعتقاد دارند؟) همچنین مثل رها نکردن گوشی تان در ماشین در روزهای داغ، در روزهای سرد و یخبندان هم آن را در ماشین خود رها نکنید.
هنگام شارژ شدن گوشی خود را نپوشانید (Don’t Cover Your Phone While It’s Charging)
هنگام شارژ گوشی خود را با چیزی نپوشانید و همچنین موبایل خودتان را در رختخواب شارژ نکنید. این مورد کمی احمقانه به نظر می رسد، اما مواردی وجود دارند که این موضوع را تأیید می کنند. سال ها پیش، یکی از همکاران مرد ما صبح از خواب بیدار می شود و می بیند که گوشی موبایلش هنگام خواب زیر بدنش قرار گرفته است. گرمای گوشی باعث می شد قسمتی از بدنش گرمای زیادی شبیه سوختن را حس کند. او موقعی از شب، روی گوشی خود غلت خورده و باعث گرم شدن بیش از حد دستگاه شده بود. این امر نه تنها باعث داغ شدن آن قسمتی از بدنش شد که گوشی زیر آن قرار گرفته بود، بلکه خود گوشی هم سوخت و از کار افتاد.
بهترین راه حل این است که وقتی زمان شارژ دستگاه فرا می رسد، گوشی خود را روی یک سطح صاف و سخت مانند میز قرار دهید. شارژ کردن گوشی بالای سرتان در طول شب این خطر را دارد که روی آن غلت بزنید، لحاف یا پتو یا حتی بالش روی گوشی بیفتد و باعث داغ شدن بیش از حد گوشی شود. برای ایمن بودن، دستگاه را از سطوح پرزدار، کاغذها یا کلاً از به هم ریختگی های معمولی دور نگه دارید.
مراقب سلامتی باتری گوشی تان باشید (Practice Good Battery Hygiene)
افسانه های زیادی درباره انفجار باتری گوشی وجود دارد، مانند این ایده که شارژ کردن تلفن در شب باعث انفجار آن می شود (اینطور نمی شود). به یاد داشته باشید که باتری ها به طور طبیعی در طول زمان خراب می شوند، و بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که فرسایش را به تاخیر بیندازید.
توصیه می کنیم در بیشتر مواقع گوشی خود را بین 30 تا 80 درصد شارژ نگه دارید (هیچ دلیلی وجود ندارد که همیشه اصرار داشته باشید که باتری 100 درصد باشد) و اگر می توانید از شارژ سریع شبانه خودداری کنید. با این حال زیاد نگران این موضوع نباشید. چند سال طول می کشد تا باتری شما به طور طبیعی خراب شود. اگر بتوانید هر سال یا چند سال یکبار گوشی های خود را عوض کنید، خوب خواهد بود.
از شارژر مناسب استفاده کنید (Use the Right Charger)
دستگاه شما برای شارژ صحیح به ولتاژ و جریان بهینه نیاز دارد، بنابراین توصیه می کنیم از شارژری که داخل جعبه گوشی است استفاده کنید یا شارژر اصل را مستقیماً از سازنده گوشی بگیرید. یعنی مثلاً اگر گوشی سامسونگ دارید، یک کابل از نمایندگی سامسونگ بخرید.
همچنین نباید از کابل ها و منبع تغذیه متفاوت استفاده کنید زیرا واحدهای مختلف دارای سطوح وات متفاوتی هستند. ممکن است وسوسه انگیز باشد که مقداری پول پس انداز کنید و یک شارژر ارزان از دیجی کالا تهیه کنید یا از هر آنچه در خانه دارید استفاده کنید، اما این یک راه خوب برای خراب کردن و انفجار باتری گوشی است.
اگر قطعاً باید یک شارژر شخص ثالث تهیه کنید، از برند شناخته شده ای مانند Anker استفاده کنید و نه یک شرکت بی نام، فقط به این دلیل که ارزان تر است. همچنین می توانید بررسی کنید که آیا کابل USB-C توسط USB-IF تأیید شده است یا شارژر لایتنینگ دارای نشان MFi است یا نه! در صورتی که دارای این نشان باشد، نشان دهنده معتبر بودن آن است. ممکن است کمی گران تر باشد، اما در دراز مدت ارزش آن را خواهد داشت.
مراقب کابل های خود باشید (Take Care of Your Cables)
هنگامی که یک شارژر دارید، باید از کابل های خود مراقبت کنید. سیم های آسیب دیده و لخت می توانند منجر به مشکلات شارژ و حتی باعث خطر آتش سوزی شوند. برخی از راهکارها وجود دارد که باید هنگام مدیریت شارژر تلفن خود یا در واقع هر سیمی که به دستگاه شما وصل می شود، به خاطر بسپارید.
از بستن محکم سیم ها خودداری کنید و به خاطر داشته باشید که شارژر را از دوشاخه پریز جدا کنید به جای اینکه سیم را از منبع تغذیه جدا کنید. اگر کابل شارژر فعلی شما فرسوده شده است یا به نظر می رسد که ذوب شده است، وقت آن رسیده است که یک کابل جدید تهیه کنید.
مراقب بدافزار باشید (Look Out for Malware)
اگر به بدافزار آلوده شوید، این برنامه شرور ممکن است منابع تلفن شما را برای کارهایی مانند استخراج رمزنگاری کند! این کار می تواند باتری گوشی شما را بیش از حد داغ کند و به طور بالقوه به تلفن آسیب برساند. احتمالاً اگر گوشی شما کندتر از معمول کار می کند، بدون دلیل گرم می شود یا پاپ آپ های بی وقفه ایجاد می کند، ممکن است به بدافزار آلوده شده باشید.
به لطف ماهیت کلوزآف بودن اپ استور اپل، گوشی های آیفون کمتر در معرض بدافزار قرار دارند. بسیاری از شرکت های معروف آنتی ویروس، برنامه های آنتی ویروس را برای اندروید به عنوان بخشی از اشتراک چند دستگاه ارائه می دهند.
جمع بندی نهایی
علیرغم همه این هشدارها، انفجار باتری گوشی هنوز بسیار نادر است. اما اگر نگران خراب شدن تلفن خود هستید، مشکلات رایج تری وجود دارد که باید نگران آن باشید و به یاد داشته باشید، انفجار باتری گوشی های تلفن های همراه، شرکت ها را مسئول خسارت می کند.
علائم هشدار دهنده عمومی مبنی بر اینکه باتری شما آسیب دیده و ممکن است منفجر شود عبارتند از: تورم، صدای خش خش یا ترکیدن!
- مطمئن شوید که از شارژر شخص اول استفاده می کنید
- از شارژ طولانی مدت خودداری نمایید
- گوشی را از آب دور نگه دارید، به خصوص اگر در برابر آب مقاوم نباشد.
- زمانی که گوشی بسیار داغ است، آن را شارژ نکنید.
- در حین شارژ آن را زیر بالش یا جایی نزدیک سر نگذارید
اینها از جمله دلایل متعددی هستند که باعث انفجار گوشی های هوشمند می شوند. در حالی که تعداد دفعات انفجار باتری گوشی های هوشمند ممکن است به میزان قابل توجهی کاهش یافته باشد، اما هنوز باید محتاط باشید.
سخن پایانی
لیپک کاربردی ترین و باکیفیت ترین محصولات الکترونیکی را از برندهای معتبر با قیمت هایی استثنایی در وبسایت خود عرضه می کند. این فروشگاه اینترنتی خیال شما را بابت خرید تمامی محصولات نام آشنا و معروف بازار جهان راحت کرده است که خود این امر نشان دهنده اصالت و قابل اعتماد بودن این فروشگاه آنلاین می باشد.
در فروشگاه اینترنتی لیپک می توانید پرفروش ترین و جدیدترین گوشی های هوشمند تمامی برند ها از جمله سامسونگ، شیائومی، هوآوی، اپل، ریلمی، آنر، نوکیا و بسیاری دیگر را متناسب با قیمت گوشی و بودجه ای که در نظر دارید، تخفیف و گارانتی معتبر پس از فروش پیدا کنید.
این فروشگاه اینترنتی با چند سال سابقه درخشان در حوزه توزیع قطعات اورجینال موبایل در سراسر ایران، تلاش دارد تا بهترین و باکیفیت ترین محصولات الکترونیکی برندهای مختلف از جمله گوشی های موبایل، لپ تاپ و تبلت را عرضه نماید.
سوالات متداول درباره دلایل انفجار باتری گوشی
گوشی های همراه، لپ تاپ ها و پاور بانک ها
این دو ارتباط مستقیم باهم دارند. چراکه باتری است که سبب بروز انفجار گوشی می شود.
باتری های لیتیوم یونی، گرمای زیاد، عدم استفاده از شارژر سالم و پوشاندن گوشی هنگام شارژ
استفاده از شارژر با کیفیت و مناسب گوشی خو، عدم استفاده از باتری های نامرغوب، اتصال گوشی به شارژ قبل از خالی شدن کامل باتری آن و قرار ندادن گوشی تلفن در دماهای گرم و سرد
باید بگوییم که بله احتمال آتش گرفتن و انفجار شارژر هم وجو دارد! اتصال کوتاه، نقص داخلی باتری و بالا بودن ولتاژ شارژ و همچنین شارژ بیش از حد از دلایل انفجار شارژر گوشی های هوشمند می باشند.